Mąka ze świerszczy
24 stycznia br. weszło w życie Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Zgodnie z rozporządzeniem częściowo odtłuszczony proszek otrzymany z całego Acheta domesticus (świerszcza domowego) będzie przeznaczony do stosowania w:
- wieloziarnistym chlebie i bułkach,
- krakersach i paluszkach chlebowych,
- batonach zbożowych,
- suchych premiksach do wypieków,
- herbatnikach,
- suchych nadziewanych i nienadziewanych produktach na bazie makaronu,
- sosach,
- przetworzonych produktach ziemniaczanych,
- daniach na bazie roślin strączkowych i warzyw,
- pizzy,
- produktach na bazie makaronu,
- serwatce w proszku,
- analogach mięsa,
- zupach i koncentratach zup lub w zupach w proszku,
- przekąskach na bazie mąki kukurydzianej,
- napojach piwopodobnych,
- czekoladowych wyrobach cukierniczych,
- orzechach i nasionach oleistych,
- przekąskach innych niż chipsy
- przetworach mięsnych, przeznaczonych dla ogółu populacji.
Częściowo odtłuszczony proszek otrzymywany jest z całego świerszcza domowego po serii kroków obejmujących 24-godzinny okres wstrzymania podawania pokarmu, aby umożliwić owadom wydalenie treści pokarmowej, uśmiercenie owadów przez zamrożenie, mycie, obróbkę cieplna, suszenie, ekstrakcję oleju (wyciskanie mechaniczne) i mielenie.
W składzie proszku można znaleźć m. in. chitynę, popiół, cyjanek, mitotokstyny i dioksyny.
Rozporządzenie weszło w życie 24 stycznia br., czyli (zgodnie z jego artykułem 4) „dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej”.