Mąka ze świerszczy w produktach spożywczych
2023-02-01 | 19:38:27

Mąka ze świerszczy

24 stycznia br. weszło w życie Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Zgodnie z rozporządzeniem częściowo odtłuszczony proszek otrzymany z całego Acheta domesticus (świerszcza domowego) będzie przeznaczony do stosowania w:

  • wieloziarnistym chlebie i bułkach,
  • krakersach i paluszkach chlebowych,
  • batonach zbożowych,
  • suchych premiksach do wypieków,
  • herbatnikach,
  • suchych nadziewanych i nienadziewanych produktach na bazie makaronu,
  • sosach,
  • przetworzonych produktach ziemniaczanych,
  • daniach na bazie roślin strączkowych i warzyw,
  • pizzy,
  • produktach na bazie makaronu,
  • serwatce w proszku,
  • analogach mięsa,
  • zupach i koncentratach zup lub w zupach w proszku,
  • przekąskach na bazie mąki kukurydzianej,
  • napojach piwopodobnych,
  • czekoladowych wyrobach cukierniczych,
  • orzechach i nasionach oleistych,
  • przekąskach innych niż chipsy
  • przetworach mięsnych, przeznaczonych dla ogółu populacji.

 

Częściowo odtłuszczony proszek otrzymywany jest z całego świerszcza domowego po serii kroków obejmujących 24-godzinny okres wstrzymania podawania pokarmu, aby umożliwić owadom wydalenie treści pokarmowej, uśmiercenie owadów przez zamrożenie, mycie, obróbkę cieplna, suszenie, ekstrakcję oleju (wyciskanie mechaniczne) i mielenie.

W składzie proszku można znaleźć m. in. chitynę, popiół, cyjanek, mitotokstyny i dioksyny.

Rozporządzenie weszło w życie 24 stycznia br., czyli (zgodnie z jego artykułem 4) „dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej”.





EUROPE DIRECT W POLSCE