200 mln euro na promocję europejskich produktów rolno-spożywczych w UE i poza jej granicami
W 2020 r. Komisja Europejska przeznaczy 200,9 mln euro na współfinansowanie działań promujących produkty rolno-spożywcze UE w Unii i poza jej granicami.
W przyjętym przez Komisję programie prac w zakresie polityki promocji na 2020 r. określono główne priorytety wsparcia. Celem polityki UE w zakresie promocji produktów rolno-spożywczych jest pomaganie sektorowi w czerpaniu korzyści z rozwijającego się i coraz bardziej dynamicznego światowego rynku produktów rolno-spożywczych, propagowanie systemów jakości, w tym produktów ekologicznych, w UE oraz udzielanie wsparcia producentom w razie zakłóceń na rynku.
Komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, Phil Hogan, powiedział: Reputacja europejskich produktów rolno-spożywczych na świecie jest doskonała. UE nie osiągnęła pozycji czołowego światowego eksportera produktów rolno-spożywczych przez przypadek. Poprzez naszą politykę promocji, której budżet jest coraz większy, wspieramy producentów unijnych, propagując ich produkty w UE i poza jej granicami, co pozwala im lepiej radzić sobie z ewentualnymi trudnościami na rynku. Obowiązujące umowy handlowe również stwarzają warunki sprzyjające zwiększaniu wywozu towarów na szybko rosnące rynki. Niedawne zawarcie dwustronnego porozumienia między UE a Chinami w sprawie oznaczeń geograficznych jest kolejnym przykładem działań Komisji mających na celu stworzenie możliwości dla producentów i dla produktów unijnych wysokiej jakości.
W 2020 r. ponad połowa budżetu (118 mln EUR) zostanie przeznaczona na kampanie na rynkach krajów spoza UE, które mają duży potencjał rozwoju. Są to m.in. Kanada, Chiny, Japonia, Korea, Meksyk i Stany Zjednoczone. Kwalifikujące się sektory obejmują przetwory mleczne i sery, oliwki stołowe oraz oliwę z oliwek i wina. Oczekuje się, że wybrane kampanie zwiększą konkurencyjność i poziom konsumpcji unijnych produktów rolno-spożywczych, podniosą ich status oraz zwiększą ich udział w rynku w tych docelowych krajach.
Kampanie będą również informować unijnych i globalnych konsumentów o różnych unijnych systemach i znakach jakości, takich jak oznaczenia geograficzne lub produkty ekologiczne. Dodatkowym celem kampanii będzie również zwrócenie uwagi na wysokie standardy bezpieczeństwa i jakości, jak również na różnorodność i tradycyjne aspekty produktów rolno-spożywczych UE. Ponadto w UE nacisk zostanie położony na promowanie zdrowego odżywiania i zwiększenie spożycia świeżych owoców i warzyw w ramach zrównoważonej diety.
Zaproszenia do składania wniosków w ramach kampanii zaplanowanych na 2020 r. zostaną opublikowane w styczniu 2020 r. Do ubiegania się o finansowanie i składania wniosków kwalifikują się liczne podmioty, takie jak organizacje handlowe, organizacje producentów i grupy z sektora rolno-spożywczego odpowiedzialne za działania promocyjne.
Wnioski dotyczące tzw. programów „prostych" mogą składać pojedyncze organizacje lub grupy organizacji z jednego państwa UE. Dopuszcza się również programy z udziałem organizacji krajowych z kilku różnych państw członkowskich bądź też jednej lub kilku organizacji europejskich.
Na 2020 r. na programy proste przeznaczono 100 mln euro, a na programy, w których uczestniczy wiele państw – 91,4 mln euro.
Dodatkowe 9,5 mln euro przeznaczono na inicjatywy własne Komisji. Obejmują one uczestnictwo w targach i kampanie informacyjne, a także kampanie dyplomatyczne pod przewodnictwem komisarza europejskiego ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, w których biorą udział przedstawiciele biznesu. Inicjatywy te zostaną zasilone dodatkowym budżetem w wysokości 17,2 mln EUR, dostępnym w ramach programów zaplanowanych na 2019 r. i obejmujących wiele działań promocyjnych. Stanowi to dodatkowe wsparcie dla sektorów serów i masła oraz oliwy z oliwek i oliwek stołowych na pełnym wyzwań rynku światowym.
Więcej informacji
· Roczny program prac na 2020 r.
· Szczegóły dotyczące polityki UE w zakresie promocji produktów rolnych
Załącznik
|
w mln euro |
PROGRAMY PROSTE |
100 |
Programy proste na rynku wewnętrznym |
20 |
Temat 1. Programy dotyczące unijnych systemów jakości (produkty ekologiczne, oznaczenia geograficzne, logo regionów najbardziej oddalonych) |
12 |
Temat 2. Programy podkreślające szczególne cechy metod produkcji rolnej w Unii (bezpieczeństwo żywności, identyfikowalność, autentyczność, etykietowanie, wartości odżywcze i zdrowotne, dobrostan zwierząt...) oraz cechy produktów UE pod względem jakości, smaku, różnorodności lub tradycji (=produkty poza systemami jakości UE) |
8 |
Programy proste w państwach trzecich |
75 |
Temat 3. Chiny, Japonia, Korea, Azja Południowo-Wschodnia, Azja Południowa |
27,5 |
Temat 4. Kanada, Stany Zjednoczone, Meksyk |
20 |
Temat 5. Inne obszary geograficzne |
22,5 |
Temat 6. Programy informacyjne i promocyjne dotyczące wołowiny lub cielęciny skierowane do dowolnych państw trzecich |
5 |
Programy proste dotyczące zakłóceń na rynku / dodatkowe zaproszenie do składania wniosków |
5 |
|
|
PROGRAMY, w których uczestniczy wiele państw |
91,4 |
Programy, w których uczestniczy wiele państw, na rynku wewnętrznym |
43 |
Temat A. Programy dotyczące unijnych systemów jakości (produkty ekologiczne, oznaczenia geograficzne, logo regionów najbardziej oddalonych) LUB programy podkreślające szczególne cechy metod produkcji rolnej w Unii (bezpieczeństwo żywności, identyfikowalność, autentyczność, etykietowanie, wartości odżywcze i zdrowotne, dobrostan zwierząt...) oraz cechy produktów UE pod względem jakości, smaku, różnorodności lub tradycji |
35 |
Temat B. Programy informacyjne i promocyjne mające na celu zwiększenie spożycia świeżych owoców i warzyw na rynku wewnętrznym w kontekście zrównoważonej i właściwej praktyki żywieniowej |
8 |
Programy, w których uczestniczy wiele państw, w państwach trzecich |
43,4 |
Temat C. Programy dotyczące unijnych systemów jakości (produkty ekologiczne, oznaczenia geograficzne, logo regionów najbardziej oddalonych) LUB programy podkreślające szczególne cechy metod produkcji rolnej w Unii (bezpieczeństwo żywności, identyfikowalność, autentyczność, etykietowanie, wartości odżywcze i zdrowotne, dobrostan zwierząt...) oraz cechy produktów UE pod względem jakości, smaku, różnorodności lub tradycji |
43,4 |
Programy, w których uczestniczy wiele państw, dotyczące zakłóceń na rynku / dodatkowe zaproszenie do składania wniosków |
5 |
Inicjatywy własne Komisji |
9,5 |
Ogółem działania promocyjne |
200,9 |
Uwaga:
· Program prosty to program promocyjny przedstawiony przez jedną lub kilka organizacji inicjujących z tego samego państwa członkowskiego.
· Program, w którym uczestniczy wiele państw, to program przedstawiony przez co najmniej dwie organizacje z co najmniej dwóch państw członkowskich lub przez co najmniej jedną organizację europejską.
Kontakty dla prasy
Daniel ROSARIO
Telefon + 32 2 295 61 85
Adres daniel.rosario@ec.europa.eu
Clemence ROBIN
Telefon +32 2 29 52509
Adres clemence.robin@ec.europa?eu
Komisja Europejska, Komunikat prasowy, Bruksela, 19 listopada 2019 r.